BUR-NOUT PREVENTIE
VOORKOM OVERMATIGE STRESS

Stress op het werk is beroepsziekte nummer één. 36% van het ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Hoe voorkomt u een burn-out en wat is een burn-out nu eigenlijk? Er zijn een aantal symptomen waaraan een burn-out te herkennen zijn.

Wat is een burn-out?

Een echte burn-out is een zeer ingrijpende en langdurige beroepsziekte die kan ontstaan bij lange blootstelling aan stress. Als je een burn-out hebt, ben je lichamelijk, emotioneel en mentaal volledig uitgeput.  De meest herkenbare symptomen zijn chronische vermoeidheid, verminderd zelfvertrouwen en concentratieproblemen. Door langdurige stress verandert ook de hormoonhuishouding in het lichaam, waardoor de weerstand vermindert en er allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Zowel in het werk als in de privé omgeving belemmert het een normaal functioneren. Het herstel van een burn-out vergt meestal meerdere jaren en het is altijd maar de vraag of iemand terug komt in dezelfde functie.

Kun je een burn-out voorkomen?

Kenmerkend is dat mensen die een burn-out hebben het pas merken als het al te laat is. Toch zijn er vaak vooraf al signalen dat het niet goed gaat met een bepaalde collega. Het is belangrijk dat dit bespreekbaar wordt in een open organisatiecultuur met gezonde aandacht voor welbevinden, werkdruk, spanning en stress. Met tijdige aandacht en begeleiding kan ziekteverzuim door stress en burn-out sterk worden teruggedrongen.

Minder uitval door tijdige aandacht

Een werkgever die uitval wil voorkomen, geeft medewerkers de ruimte om tijdig aan te geven hoe ze met minder stress hun werk kunnen doen. Met een coach van buiten wordt vertrouwelijk naar de stress-combinatie van werk en privé gekeken. De werkgever kan dan met enkele gerichte aanpassingen in de werkorganisatie de stress verminderen terwijl elke medewerker met zijn coach leert om beter met stressvolle situaties om te gaan. Deze gecombineerde aanpak van JP resulteert in een grote kostenbesparing en prestatieverbetering.

Duurzaam inzetbare medewerkers

JP Werkrevisie levert begeleiding op maat. Vaak wordt begonnen met een workshop waarin alle medewerkers leren wat stress en burn-out zijn, hoe u het kunt zien aankomen bij uzelf en uw collega’s en wat u dan kunt doen. Vervolgens is er individuele stress coaching voor sommigen die stress in hun werk ervaren en daar al klachten van ondervinden. De volgorde van workshop en individuele coaching kan variëren en het is ook mogelijk de aanpak meer of minder individueel of situatiegericht in te steken.

Erkend door

TMA
Noloc (1)
nip (1)