Een reis naar een nieuwe baan. Plan B?

Lees hier de ervaringen van Alexander Wever aan het loopbaantraject.


Groningen Airport Eelde. Voor velen het vertrekpunt naar een plaats waar je nog niet eerder geweest bent. Sta je aan de vooravond van een zonnige strandvakantie naar Tenerife of de Algarve? Of juist een stedentrip naar Kopenhagen of München? Welke bestemming het ook wordt, je hebt een gevoel van opgewektheid, vreugde en toch ook wel wat spanning voor het onbekende. In ieder geval sta je aan het begin van een reis. Op donderdag 15 november stond ik zelf ook bij het vliegveld. Niet om het vliegtuig naar een ver oord te pakken, maar wel voor een andere reis. Een reis naar een nieuwe baan. Ik had een afspraak voor een intakegesprek bij een jobhunter, die haar kantoor (heel symbolisch) naast het vliegveld heeft. Het begin van mijn reis was dit zeker niet, wel een volgende stap op weg naar mijn eindbestemming.

Plan B

Wat te doen? Plan A of Plan BNet als iedereen binnen de SVB is ook mij gevraagd om na te denken over een plan B. Wat is dat dan precies, een plan B? Het klinkt als een alternatief om het veilige SVB-leventje te vervangen, mocht dat wellicht ooit in de toekomst misschien nodig zijn. Het heeft mij aan het denken gezet. Ben ik nog steeds gelukkig in mijn werk als serviceteammedewerker bij de SVB? Moet ik voor mezelf wel op zoek gaan naar een plan B, of moet er juist een nieuw plan A komen? En wat wil ik dan graag? Het zijn de vragen die velen van jullie bekend voor zullen komen.

Een groot aantal gesprekken met mijn teamcoach, collega’s, loopbaanadviseur en het thuisfront verder ben ik er uit. Mijn hart ligt bij het schrijven van teksten, mijn passie bij Duitsland en de Duitse taal. Kwaliteiten, die ik als serviceteammedewerker niet of nauwelijks kan benutten. Dus zit er maar één ding op: ik moet op zoek naar een andere functie. Mijn ideale eindbestemming is me duidelijk: een baan als tekstschrijver, het liefst in het Nederlands en Duits. Vrijwel direct borrelt de vraag in me op: hoe ga ik daar komen? Het is een heel andere functie dan het werk dat ik nu doe. Ik schrijf regelmatig teksten en ben veel in Duitsland, maar hoe overtuig ik een werkgever ervan dat ze mij moeten hebben?

Noorderlink

Een reis naar een nieuwe baanDe eerste stap was het up to date maken van mijn cv en linkedin-pagina. Een hele klus, maar gelukkig stond ik daar niet alleen voor. Ik kreeg veel hulp van de loopbaanadviseur (bedankt, Esther!) en nu ook van een jobhunter. Daarnaast ben ik nu bezig met een opleiding Zakelijk Duits. Misschien ga ik er een opleiding Vertaler Duits achteraan doen. En ik ben sinds deze maand bij Noorderlink begonnen met een werkervaringsplek als communicatie-medewerker. Noorderlink is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties in Noord-Nederland. De belangrijkste doelen zijn de uitwisseling van kennis op HRM/HRD-gebied; het op gang brengen van mobiliteit van personeel van de aangesloten organisaties en de profilering van het Noorden als aantrekkelijke werk- en woonomgeving. Stapje voor stapje hoop ik het komende half jaar dichterbij mijn ideale baan te komen. Ik zal ongetwijfeld veel ervaringen op doen op de reis er naartoe. Ik hou jullie op de hoogte!

Terug naar het overzicht